Rekordmånga hästar sjuka av fång

Det har varit rekordmånga fall av den gåtfulla hästsjukdomen fång bland hästar i Sjuhärad i år. Sjukdomen kan bland annat dyka upp om hästen ätit för mycket färskt gräs. Anna-Karin Wårfors i Aplared har en minishetlandsponny som nyligen fått sjukdomen fång - vilket betyder att hästen aldrig mer i sitt liv kommer få njuta av grönbete.

Att minishetlandsponnyn Vitnos fick sjukdomen fång var obehagligt tyckte familjen Wårfors som haft henne henne i åtta år och aldrig drabbats av fång - en sjukdom som uppstår vid till exempel för mycket grönbete eller efter förlossning.

Tack vare att man upptäckte sjukdomen snabbt är Vitnos i princip återställd, men det finns fall där hästen har så ont i hovarna att den inte kan fungera normalt - och måste då avlivas. Man brukar säga att "en gång fång alltid fång" vilket betyder att hästen kanske aldrig mer kan gå på grönbete

Ionel Barbos är distriktsveterinär i Svenljunga och han vittnar om att det har varit ovanligt många fall av fång i år. Sjukdomen är en gåta, säger han:

– Man blir aldrig klok på den.

Ionel Barbos har en egen teori om varför så många hästar fått fång den senaste tiden:

– Vi utfodrar mer och mer med esilage, och det kan ge en störning i tarmfloran, säger han.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se