Stort skadestånd till väktare

Den 28-årige väktare som misstänktes för inblandning i värdetransportrånet på Knalleland i Borås vintras har fått sitt skadestånd fastställt. Väktaren får 87 000 kronor i ersättning av staten för lidande och förlorad inkomst. - Ersättningen är nästan dubbelt så hög som ett normalfall, säger Stefan Nyman, handläggare hos Justitiekanslern.
Av ersättningen gäller 50 000 kronor det lidande väktaren utsattes för under de 43 dagar han satt anhållen och häktad. Justitiekanslern har beaktat att väktaren först var brottsoffret som rånades, för att sedan bli den som polisen misstänkte för att ha kapat sin egen värdetransport. Väktaren led också av en stor mediabevakning, där han upplevde att han pekades ut som brottsling. Dessutom finns det ett psykologutlåtande som gör att lidandet kan bedömas som mer påtagligt än annars, skriver Justitiekanslern i beslutet. Jämfört med det som anses som standard ger det här en nästan dubbelt så hög ersättning för lidande. Väktaren hade dock via advokat krävt 107 000 kronor i ersättning för lidande. Det yrkandet är orimligt, säger Stefan Nyman, handläggare hos Justitiekanslern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".