Sjuhärad

Färre älgar i sjuhäradsbygden

Antalet älgar i Sjuhäradsbygden kommer att minska om förslaget från utredningen om en bättre älgförvaltning, går igenom. Det konstaterar Södra skogsägarna efter ha tagit del av utredningsförslaget som lades fram i onsdags.  

Utredningen föreslås bland annat att älgstammen ska vara anpassad till både skogsbeten och andra faktorer, bland annat föreslås licensjakten avskaffas.

- I södra Sverige kommer det att bli färre älgar, säger Lars-Eric Åström, ordförande för Södra skogsägarna.

Skogsbruket vill ha färre älgar för att minska skadorna på skogen medan jägana vill ha gott om älgar för jakten. Men Lars-Eric Åström, ordförande för Södra skogsägarna, tror att den motsatsen kan mildras när jägarna får möjlighet till fler jaktformer.

Älgarna har ungtall som viktigt vinterfoder och blir älgarna för många förstörs tallplanteringar och ungtallabestånd och allt fler skogsägare ersätter då tall med gran, något som på sikt är mycket allvarligt enligt Lars-Eric Åström, och han välkomnar utredningens syn på det här.

- Det är bra att utredningen har förstått det allvar som ligger i att antalet tallföryngringar har minskat dramatiskt i södra Sverige. Vi planterar gran på fel mark, det är varken bra biologiskt, ekonomiskt eller skogsskötselmässigt, säger Lars-Eric Åström.

Roger Bergvik

Utredningen bättre älgförvaltning

Licensjakten på älg avskaffas och älgjakten ska mer skötas genom älgjaktsområden och älgförvaltningsområden.

Stammen ska anpassas till en långsiktig nivå i balans med både skogsbruket och andra intressen. Kunskapsnivån måste höjas i alla delar som berörs av älgjakten och skogsägare ska få mer att säga till om.

Det föreslår den utredningen om en bättre älgförvaltning som lades fram i förrgår.

Enligt Södra Skogsägarnas ordförande Lars-Eric Åström kommer det at inska älgstammen på flera ställen i södra Sverige. Och han är positiv till utredningsförslaget. Även LRF har uttalat sig positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.