Sista striden om fotbollsplan i Mark

Marks kommun gör ett sista försök att behålla fotbollsplanen i Örby. Planen hotas sen länsstyrelsen förbjudit all gödsling av planen eftersom den ligger nära en vattentäkt.
För fem år sedan utformades hårda regler för att skydda den vattentäkt som ligger några hundra meter från Örby idrottsplats. Kommunen har fått dispens att gödsla fram till sista december. Utan gödsling blir planen oanvändbar. Kommunens förslag att lägga en gummiduk under hela planen eller att anlägga konstgräs med gummiduk under har båda fått nej av Länsstyrelsen. I ett sista försök hävdar Marks kommun att man inte behöver dispens. I skyddsföreskrifterna står att det för jordbruk är förbjudet att tillföra näringsämnden, men skötsel av en fotbollsplan kan inte betraktas som jordbruk, hävdar kommunen. En ny plan är beräknas kosta 17 miljoner kronor. Nu ska Miljödomstolen ta beslut om planens framtid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".