Sjuhärad

Hundratals lurade på kortkoder

Två män satte i system att titta över axeln på företrädesvis äldre personer, när de knappade in sin bankkod. Efter att ha fått tag på koden stal männen själva kortet, genom genom att distrahera offret. Fängelse i 5 respektive 3 år blev domen.

Det blev tre respektive fem års fängelse för de två män som lurat till sig pengar från hundratals personer runt om i landet, varav några från Sjuhäradsbygden. Männen hade satt i system att lura företrädesvis äldre personer på kontokort och pengar - och på så sätt lura till sig mer än 1,8 miljoner kronor.

En av över 100 drabbade är 85-årige Arne Ryrlén i Borås. Förra året tog han ut pengar i en automat på Coop Forum i Borås.

– De var mycket hjälpsamma när vi träffade dem.

Rättegången mot de två männen i Alingsås och Stockholms tingsrätter har varit gigantisk och pågått i cirka 30 dagar. Förundersökningen är på ett par tusen sidor och själva domen omfattar nästan 70 sidor. Och bara de tre advokaternas kostnader uppgår till cirka 3 miljoner kronor.

Över hundra personer har lurats på pengar och kontokortskoder av de båda männen. Ofta har de erbjudit sig att hjälpa till med något - och samtidigt kommit över plånböckerna.

När problemen började dyka upp i Alingsås förra sommaren satsade polisen stora resurser - och det gav resultat. Två civilklädda spanare upptäckte den ene mannen och grep honom efter en kortare jakt. En vecka senare såg poliserna en annan misstänkt man i centrala Alingsås - och även han greps.

Med hjälp av vittnen, mobiltelefoner och bilder från övervakningskameror har de båda männen kunnat bindas till brotten.

Tingsrätten skriver i domen att det är ett gediget och förtjänstfullt polisarbete som gjorde att de båda männen kunde gripas och nu lagföras.

De döms till tre respektive fem års fängelse och utvisning ur landet. De som drabbats av bedrägerierna får 1000 kronor var i skadeståndsersättning.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se