Skadestånd efter 30 år av Säpokoll

Jan Strömqvist i Hällingsjö är en av de minst 14 personer i landet som staten tvingas betala skadestånd till, efter beslut från justitiekanslern som säger att deras mänskliga rättigheter har kränkts. I trettio år övervakades han av säkerhetspolisen för sitt politiska engagemang i Kommunistiska partiet.

– De hade till och med koll på när jag gick på en gata i Göteborg och åt korv och mos. Man blir upprörd. I 30 år kontrollerade de mig, säger Jan Strömqvist i Hällingsjö.

I  trettio år dokumenterade SÄPO mycket av vad Jan Strömqvist gjorde och samlade allt i en akt. Det är det som ligger i Jan Strömqvists bruna kuvert som han fick ut från Riksarkivet för tre år sedan.

Första gången han förekommer i säkerhetspolisens register är han 15 år gammal, med i en första maj-demonstration i Göteborg.

Justitsiekanslern (JK) har nu beslutet, efter en vägledande dom i Europadomstolen, att Jan Strömqvist tillsammans med minst tretton andra personer genom Säpos åsiktsregistering blivit kränkta.  Men det kan bli fler, granskningen hos JK är ännu inte klar.

I Jan Strömqvists fall innebär det ett skadestånd på maxbeloppet 30.000 kronor.

– Det känns ju bra men helst vill jag ha alla papper så jag sliper tveka om vad de har gjort. Men 30.000 för att ha kontrollerat mig i 30 år är inte mycket – men bättre än ingenting, säger Jan Strömqvist.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se