Tranemo

Diagnos: Utmattningsdepression - inte tillräckligt för sjukpenning

Marit Fält på Tranemo gymnasium sjukskrevs för utmattnings-depression, men efter tre månader slog Försäkringskassan fast att hon inte hade rätt till sjukpenning alls.
Enligt kassan kunde Marit jobba vidare som rektor - trots kraftig yrsel, hjärtklappning och hjärtrusningar.

Tidigare publicerat:

Det var den 25 februari som Marit Fält åkte direkt från jobbet till doktorn. Hon blev direkt sjukskriven till slutet av april.

Ur ett av läkarutlåtandena från den sjukskrivande läkaren: "Då patienten blev sjukskriven hade hon en kraftig yrsel, hjärtklappning, hjärtrusningar (...) extrem trötthet som gjorde att patienten var som en robot".

Men efter tre månaders skriftväxling med försäkringskassan kom avslaget i slutet av maj - ingen sjukpenning alls för Marit.

– Man får ju inte vara ifred så långa perioder med dörrn stängd, men det hände mycket de sista veckorna att jag drog mig undan. Sedan kommer någon och knackar på och man får sätta på masken.

När du satte på masken - hur kändes det på insidan då ?

– Som att jag grät.

Den sjukskrivande läkaren vill inte höras i radio, men skriver till mig att han inte förstår hur försäkringskassan har tänkt. Det han har skrivit borde räcka, tycker han. Men försäkringskassans beslut lyder: "De medicinska underlagen visar inte att stressreaktion och utmattningsdepression begränsar din förmåga att arbeta som rektor".

– Min reaktion var förtvivlan, säger Marit Fält. Jag gav ju inte upp vid några lätta symtom och försökte smita hem. Sedan kan man också ställa frågan: Vad tror man på försäkringskassan att chefer och rektorer gör? Tror de att man kan ta det lugnt och stänga om sig, och vill man ha sådana rektorer i Sverige?

Stefan Forsberg är platschef på Nationellt försäkringscenter Göteborg, och han säger att Försäkringskassan inte kommenterar enskilda ärenden, men att den som tycker sig utsatt för ett felaktigt beslut självklart ska begära att få beslutet omprövat. Och det kommer Marit Fält att göra med hjälp av sin fackliga organisation, Skolledarförbundet.

– Jag försökte sköta mitt jobb som vanligt, men kände att det fungerar inte. Jag klarade inte att tänka. Det var till och med så illa att jag stängde om mig och satt och tittade på datorn och visste inte vilken ände jag skulle börjar i, berättar Marit Fält.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se