Dålig säkerhet bakom bussbränder

En utredning är nu klar om de fyra allvarliga bussbränderna under vintern och våren i Sjuhärad. Utredningen visar bland annat att bussbolagen sparat in på säkerheten, och eftersom regler saknas satsar man inte på släcksystem.

Bland annat gäller rapporten den linjebuss som brändes ut i Horred i mitten av januari. Branden startade i bakre delen bussen och chauffören och passagerare var ur bussen innan elden hann sprida sig.

Räddningstjänstens utredare Lars-Erik Sandin konstaterar i rapporten att bussbolagen sparar in på säkerheten, och inte satsar på släcksystem i motorutrymmena.

Sandin riktar också kritik mot Haverikommissionen. Inga männsikoliv krävdes i olyckorna, och han anser att Haverikommissionen därför inte utrett olyckorna tillräckligt. De bör även utredas i förebyggande syfte.

- Varför ska man göra en jättefin rapport om det omkommit 5-10 människor? Det känns ju meningslöst. Man ska väl förebygga. Det är förvånande att de inte jobbar mer aktivt med utredningar på sådant här, säger Lars-Erik Sandin.

Trots att 135 bussar (var hundrade registrerad buss) brinner varje år i Sverige finns inget krav på automatiska släcksystem. Det kravet finns däremot för exempelvis skogsmaskiner, och krav på bussar ställs bara av försäkringsbolagen om bolaget vill brandförsäkra sitt fordon.

Men eftersom bussbranschen är en hårt konkurrensutsatt bransch sparar man inte sällan in på säkerheten. Lars-Erik Sandin vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg menar dock att säkerhet måste få kosta.

- Kostnaden är ungefär 20 000, så det är inga jättepengar. Men så länge ingen ställer krav på det så tänker man nog inte på det. Vi har inte haft någon bussbrand där det omkommit människor, men tyvärr: den dagen det händer kommer det att bli mycket förändringar. Det är bara tråkigt att det måste hända en olycka för att det ska hända något, avslutar Lars-Erik Sandin vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Läs (Extern länk)

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Läs mer om bussbränder: