Hälften av bussarna saknar släckutrustning

Nästan hälften av Västtrafiks bussar i Sjuhärad saknar automatiska släcksystem. Det kravet ställer nämligen Västtrafik bara på fordon som är yngre än sex år.

Tidigare publicerat:

Utredningen om de fyra allvarliga bussbränderna under vintern och våren i Sjuhärad visar bland annat att bussbolagen sparat in på säkerheten. Bland annat gäller rapporten den linjebuss som brändes ut i Horred i mitten av januari. Branden startade i bakre delen bussen och chauffören och passagerare var ur bussen innan elden hann sprida sig.
– Vi tycker att vi ställer hårda krav när det gäller släckningsutrustning, säger Kristian Ördell, presschef på Västtrafik.
Det finns inga lagkrav på automatiska släcksystem i bussar, något som till exempel finns när det gäller skogsmaskiner. Västtrafik som sköter lokaltrafiken i Västra Götaland har visserligen ett eget krav på att det ska finnas automatiska släcksystem. Men det gäller bara för bussar tillverkade 2003 eller senare, något som i sin tur innebär att drygt 45 procent av Västtrafiks bussar i Sjuhärad saknar automatiska släcksystem.

Av Västtrafiks totalt 1595 bussar i hela Västra Götaland, har 992 automatisk brandsläckning. 38% saknar detta.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se