Varning för oseriösa lotterier

Nu kommer varningar för oseriösa lotterier som sprider sitt budskap via e-postbrev, med löften om miljonvinster som aldrig dyker upp.
Många svenskar har fått veta att dom har en storvinst att lösa ut, mot en administrationsavgift på tusentals kronor. Men det rör sig om en ren bluff, säger Fredrik Nordqvist, jurist på Konsument Europa, till Radio Sjuhärad. Oftast kommer beskedet om vinsterna som e-postmeddelandena, som talar om att man vunnit många miljoner på ett spanskt, holländskt eller engelskt lotteri. För att få ut vinsten uppmanas man att betala en administrativ avgift på mellan 4000 och 17000 kronor. Betalar man får man ett nytt meddelande om att betala in vinstskatt på tiotusentals kronor. Men några vinstpengar dyker aldrig upp. Den senaste tiden har Konsument Europa fått många förfrågningar från svenskar som drabbats av dom falska lotterierna. Mer information om lotteriebedrägerierna kan du höra i Radio Sjuhärads konsumentprogram Prisvärt efter klockan elva idag tisdag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".