Mark

Stor efterfrågan på Öxabäckskött

Öxabäck är på väg att bli känt för annat än damfotboll på elitnivå. Det närproducerade köttet som säljs i den lokala matbutiken är så efterfrågat att det är två månaders väntetid.

I november förra året startade den lokala matbutiken i Öxabäck och två bönder ett unikt samarbete med närproducerat kött.

Redan innan starten var intresset för mycket stort för köttet, och numera levererar handlaren Mikael Andersson tonvis med Öxabäckskött över hela Västsverige.

-  Jag tror det är ett behov kunderna haft länge. De är trötta på industriköttet som ligger inplastat i diskarna - det finns ingen saftighet i det, säger handlaren Mikael Andersson.

Han menar att det som utmärker köttet är att det är närproducerat - bönderna föder upp korna, och 150 meter bort styckas och säljs köttet i butiken.

-  De (djuren) går på naturbete och tuffar runt i lugn atmosfär, och efter slakten hängmöras köttet på slakteriet.

Efterfrågan är så stor att väntetiden är två månader för en låda kött, och affärerna går så bra att han nu funderar på att bygga en ny butik. Allt har gått nästan utan någon som helst marknadsföring.

-  Den bästa reklamen är när kunden pratar för varan man köpt. Det går från mun till öra, och ner i magen säger Mikael Andersson.

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se