Sjuhärad

Risk att människor blir utan vård

Fel att låsa fast sig vid en enda behandlingsmetod, många människor riskerar att hamna mellan stolarna. Det anser en stor del av landets psykologer som nu vänder sig till socialminister Göran Hägglund för att protestera mot nya riktlinjer för vård deprimerade.

Socialstyrelsen föreslår nu alltså nya riktlinjer för vård av människor som är deprimerade eller har ångest. I sin sammanfattning skriver Socialstyrelsen att KBT, det vill säga kognitiva och beteendeinriktade terapier, ska prioriteras "mycket högt", "vid i princip alla tillstånd". Det har fått delar av Sveriges kår av psykologer och psykoterapeuter att reagera.

Gunnar Böhm, som arbetar som psykoterapeut på ungdomsmottagningen i Ulricehamn, tycker att det är synd att man låser fast sig vid endast en behandlingsmetod, han menar att det finns risk att människor som inte svarar på KBT inte får någon behandling. Gunnar Böhm är inte någon motståndare till KBT. Han använder det ofta i sitt arbete men han tror inte att det i första hand är metoden som ger resultat.
– Jag träffar många unga flickor i mitt jobb som är jätteduktiga i skolan och ser bra ut men det finns inte ett betyg i världen eller en spegel som kan bekräfta dem. Att då ge dem en ny läxa i form av att tala om för dem hur de ska tänka blir bara ännu ett krav, när de egentligen kanske bara behöver någon som lyssnar på dem.

Det har även kommit in andra synpunkter på förslaget. Anna-Lena How, pressansvarig på Socialstyrelsen, säger att meningen med en preliminär version av reglerna är att det ska komma in synpunkter från olika håll så att man har möjlighet att ändra. De nya riktlinjerna ska börja gälla 2010.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se