Ulricehamn

Stugbedragare lurade barnfamilj

Familjen Hult i Ulricehamn såg fram emot en skön vecka i hyrd stuga på Öland och betalade in 5000 kronor. Men någon stuga att hyra fanns inte och pengarna har familjen inte sett röken av sedan dess. Polisen har nu ett 30-tal bedrägerianmälningar mot uthyraren.

Bedrägerier mot privatpersoner blir allt vanligare i Sverige. Den största ökningen handlar om internetbedrägerier, men nu har bedrägerierna även nått stuguthyrningen.

Det var något som familjen Hult i Ulricehamn upptäckte nyligen. Deras dröm om en veckas stugsemester på Öland gick upp i rök när bedragare stal deras pengar, och i praktiken kortade deras semester med en vecka.

– Vi svarade på en annons och betalade in 5000 kronor i förskott. Men sedan fick vi svar via mejl att stugan tyvärr inte kunde hyras ut och att pengarna skulle betalas tillbaka. Men de dök aldrig upp, säger Felix Hult.

Det visade sig att bedragarna, ett par som är skrivna på en adress på Öland, tillsammans har skulder på 700 000 och minst en konkurs bakom sig. I helgen gick Felix slutligen till polisen och anmälde bedrägeriet, men eftersom bedragarna bor på Öland har nu ärendet flyttats över dit.
Åklagaren Tomas Hagman leder nu en förundersökning mot paret.

– Vi tror att det handlar om 30-50 liknande fall av bedrägerier, säger Tomas Hagman.
Även i  Falkenberg rapporterar man om liknande bedrägerier de senaste dagarna. Där har stugor hyrts ut för dyra pengar, men när familjerna kom dit fanns det inga stugor.

Lyssna på ett längre inslag om stugbedrägeriet:

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se