BORÅS

Krisen ökar studielusten

Lågkonjunkturen skapar högtryck i utbildningsbranschen. Ansökningarna till både Högskolan i Borås och komvux ökar stort.

På Högskolan i Borås har antalet förstahandssökande ökat med över 40 procent och på komvux är intresset dubbelt så stort som i fjol.
Civilekonomutbildningen, fastighetsmäklare och event management är också eftertraktade. Även butikschef med inriktning mot textil och mode samt utbildningen till förskolelärare, ligger högt upp på tio-i-topp-listan över populäraste utbildningarna höstterminen 2009.

Liknande siffror kan man hitta även inom komvux. Till höstterminen 2008 var det svårt att fylla utbildningsplatserna, nu har vinden vänt och på komvux tvingas istället solla i den stora massan av ansökningar. Störst tryck är det på yrkesutbildningarna där antalet sökande har fördubblats i jämförelse med i fjol.

Högskolan i Borås har tilldelats 200 nya utbildningsplatser av regeringen, det vill säga att de nu kan utbilda ytterligare 200 elever, men med tanke på det höga ansökningstrycket är det inte tillräckligt, enligt Karin Kardell på Högskolan i Borås.

Annsofie Andersson
annsofie.andersson@sr.se