Fler besparingar omöjliga i Ulricehamn

Administrationen i Ulricehamns kommun klarar inga fler besparingar. Det visar en ny kartläggning. Samtidigt väntas hela kommunen gå back för första gången på flera år.
I år måste Ulricehamns kommun ta av sitt sparkapital för att få ekonomin att gå runt. Nämnderna väntas göra av med 19 miljoner mer än budget, kommunen som helhet minus fem miljoner. I det läget har kommunen inventerat varenda administratör, för att se vad de gör och hur eventuella besparingar skulle slå. Totalt handlar det om 265 tjänster, allt från ekonomichef till biståndshandläggare och bilioteksassistent. Reslutatet är entydigt. Förvaltningarna säger att det inte finns något utrymme för rationaliseringar, de varnar för svåra konsekvenser och risk för ökade sjukskrivningar. Frågan är vad som ska sparas i Ulricehamn? Det borgerliga styret har infört både inköpsstopp och anställningsstopp. Det är åtgärder som oppositionsledaren, socialdemokrateren Kjell Andersson tidigare kallat för "primitiva brandkårsutryckningar utan långsiktighet".
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".