Göteborg

Influensaberedskap på Gothia cup

När Gothia cup startar nu på söndag, med 34 000 ungdomar från 61 olika länder, finns det risk för spridning av den så kallade svininfluensan. Därför har Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet gjort en särskild beredskapsplan, och spelarna kommer även att rådas att testa sig för influensan om de känner sig hängiga.

– Det kommer ju väldigt många ungdomar hit och det kommer ju många från länder där influensan är mera spridd än den är i Sverige. Vår plan är att cupen skall kunna genomföras så bra som möjligt och att vi inte skall sprida sjukdomen till andra cupdeltagare om det skulle komma någon hit som är sjuk, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.

Såväl svenska som utländska cupdeltagare som är hängiga och har feber kommer att testas för svininfluensan. I beredskapsplanen ingår även att skolorna som ungdomarna bor på skall ha extra rum som står tomma.
– Så att man kan separera sjuka från friska. Det skall också finnas lätta kontaktvägar. Så att man inte sitter i ett väntrum och smittar någon annan, säger Ann Söderström.

Det är alltså i nästa vecka som det 35:e Gothia cup drar igång och när det gäller den så kallade svininfluensan så kommer lagen informeras om riskerna i ett tidigt stadium säger Dennis Andersson, generalsekreterare för cupen:
– Vi går ut med informationen på söndagen då lagen kommer hit, säger Dennis Andersson.

Även inom klubbarna som ska till Gothia, till exempel IF Elfsborg, har man nu gått ut och informerat alla ledare och ungdomar och uppmanat försiktighetsåtgärder.
– Att man ska vara noga att man inte dricker någon annans flaska och tvättar händer, säger Tony Lundqvist, ungdomsansvarig för IF Elfsborg.

Spelarna Viktor Nilsson och Hampus Götlind i Elfsborgs P-14-lag är inte så oroliga, blir man smittad så är inte det så farligt, säger de.

Jonas Franzén
Annsofie Andersson
annsofie.andersson@sr.se