Borås

"Det bästa är kompisarna"

Ny forskning visar att kompisarna är det viktigaste för ungdomar som spelar fotboll. Sjuhäradslaget Marbäck-Tvärred-Vegby (MTV) spelar just nu på Gothia cup i Göteborg och Agnes Lidén 17 år tycker ett av det bästa är träffa alla människorna under turneringen.

Gemenskapen verkar vara det viktigaste för barn som spelar fotboll, i alla fall om man ska tro Inger Eliassons avhandling "I skilda idrottsvärldar". Studien visar att inom barnfotboll har kompisarna störst betydelse för ungdomarna.

Det här stämmer överens med tidigare forskning om att det viktigaste med fritidsaktiviteten inte är aktiviteten i sig utan att ha roligt med vännerna.

-- Hela lagkänslan, att få vara med i ett lag, det är kompisarna och ha roligt, säger Amanda Mattsson 15 år.

Inger Eliassons forskning visar att barn, föräldrar och tränare lever i skilda idrottsvärldar. För medan barnen värderar kompisarna högst, tycker tränarna att idrottsprestationen är viktigast och föräldrarna den fostrande egenskapen som fotbollen har.

Ibland krockar dom här världarna eftersom ungdomarna lever mer i nuet och inte tänker på sin framtid som fotbollspelare lika mycket som föräldrar och ledare. Men Amanda Mattson tycker att deras tränare är förstående.

– Vår tränare är jättebra och peppar oss. Han är glad när vi kämpar på och det spelar ingen roll om vi vinner eller förlorar, bara vi spelar en jättebra match, säger Amanda Mattson.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se