Västsvenskt biogasprojekt på export till USA

Nu går det stora biogasprojektet i Västsverige på export till Kalifornien i USA. Att tanka gas som kommer från en soptipp som Sobacken i Borås ska nu också bli Kaliforniens framtid.
Biogas Väst heter ett projekt som sedan flera år drivs av regionen, flera västsvenska kommuner och företag. Målet är att kraftigt öka antalet gasfordon i Västsverige och dessutom få minst 25 tankställen av biogas i regionen och även få till stånd produktion av biogas. I Borås är projektet påtagligt där Sobacken och Gässlösa producerar biogas som i dag kan tankas vid Gässlösa. Trots att projektet kostat mer än man trott så anses det vara en framgång och nu ska det alltså exporteras till Kalifornien. Projektet ger stora vinyter dels så får man ett renare bilbränsle, dels minskas utsläppen av växthusgaser. Just Kalifornien har stora problem med sin luft som ibland lägger sig som en tjock smog över den amerikanska västkustens stora städer. Men kanske kan det västsvenska biogasprojektet i framtiden göra luften bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".