Migrationsverket utbildas om HBT

Personal på Migrationsverket får nu utbildning i hur de skall bemöta asylsökande som är homosexuella, bisexuella eller transpersoner.

Den satsningen ingår i ett så kallat hbt-projekt som finansieras med pengar från EU.

Ardeshir Bibakabadi, ordförande för Homan, en förening för invandrare som tillhör HBT-gruppen, tycker att Migrationsverkets personal borde veta att personer som tillhör HBT-gruppen har det svårare i andra länder än i Sverige.

I Iran, där han kommer ifrån, får man inte ens prata om homosexualitet.

– Man kan inte prata om det öppet överhuvudtaget om man är homosexuell. Det betraktas väldigt illa att vara homosexuell. Även om jag bott här i flera år så har jag svårt att säga att jag är homosexuell, säger Ardeshir Bibakabadi.

Migrationsverket har redan en grupp som arbetar med i HBT-frågor för asylsökande men det nya hbt-projektet ska sträcka sig ännu längre.

I det inledande stadiet gör man först en kartläggning av migrationsverkets källor varifrån man får information om asylsökande som tillhör hbt-gruppen.

Man kommer också att titta på hur asylprövningen ser ut i andra europeiska länder ur ett queereperspektiv.

Dessutom skall Migrationsverket informera under pridefestivalen i Stockholm och slutligen kommer migrationsverkets handläggare att utbildas i frågor som rör HBT-personer och hur deras situation ser ut i världen.

Dettsa är självklart bra, Joakim Adriansson, biträdande chef för förvarsenheten på migrationsverket i Kållered.

– På Migrationsverket jobbar vi med människor som är utsatta. De människor vi jobbar med kommer ofta från länder där de varit med om svåra saker. Om du dessutom tillhör hbt-gruppen, som i sin tur är ännu mer utsatta, så måste vi ha kunskap och ett medvetande om hur vi kan göra så att de här människorna att inte blir behandlade på ett diskriminerande och fördomsfullt sätt, Joakim Adriansson.

Hbt-satsningen på Migrationsverket pågår till nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".