Mikael Rohmée, insatsledare räddningstjänsten Foto: Petra Svedjevik
Bollebygd

Bollebygd näst på tur med IVPA

När ambulansen dröjer kan en specialutbildad styrka från Räddningstjänsten rycka in, något som upplevs som positivt av de som drabbas av akut sjukdom. Verksamheten "I väntan på ambulans" finns i dag på sju orter i Sjuhärad.

Och Bollebygd kan stå på tur. Det säger Mikael Rohmée, insatsledare på Räddningstjänsten i Borås.

Den specialutbildade styrkan från räddningstjänsten kan i vissa fall vara hemma hos patienten tjugo minuter innan ambulansen anländer. Brandmännen kan ge syrgas eller få i gång ett hjärta som stannat med hjälp av defibrillator. Det är ett arbete som kan rädda liv, säger Mikael Rohmée på räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

– Vi hoppas starta upp det i Bollebygd 2010. Det är ambulanssjukvården som idag inte når alla sina patienter inom en viss tid. 80 procent av patienterna ska nås inom 20 minuter och det gör man inte i Bollebygd, säger Mikael Rohmée.

I Trädet, Dalstorp, Mjöbäck har IVPA, "I väntan på ambulans" funnits i projektform sedan tre år tillbaka. Men i våras blev verksamheten permanent. Räddninsgtjänsten i Annelund har också bedrivit IVPA-verksamhet i drygt tre år.

Från och med maj finns verksamheten även i Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga. Och Mikael Rohmée på räddningstjänsten tror att IVPA kommer att spridas till fler stationer.

Ingrid Arinell
ingrid.arinell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".