Sopsamarbete riskerar haverera

Planerna på ett samarbete mellan kommunerna i Sjuhärad om sophanteringen riskerar att haverera. Borås har ännu inte bestämt sig om man vill vara med, och nu diskuterar kommunledningen ett förslag som får konsekvenser för samarbetet.
Sedan flera år har Sjuhäradskommunerna försökt enas om att ha ett långtgående samarbete om soporna. I våras hade man kommit längre än man någonsin gjort under de senaste tio åren. Ett förslag fanns där man till stora delar var överens. Då sa Borås kommun stopp och tog timeout. Kommunen ville utreda om man kanske inte behövde samarbeta med de andra kommunerna utan kunde stå ensam, vilket fick flera Sjuhäradskommuner att surna till. Nu finns det ett diskussionsunderlag från gatukontoret i Borås som går ut på att gatukontoret delas upp i två delar. Renhållningen, vatten- och avloppsdelen slås samman med Borås energi och Borås Nät till ett stort bolag. Resten, det vill säga gatudelen, mark, parkförvaltning, skogsdelen och Parkeringsbolaget bildar en egen föravltning. Och under tiden väntar Sjuhäradskommunerna på att Borås politiker ska bestämma sig... och samarbetet som var mycket långt kommet riskerar att haverera. Men det får också konsekvenser för hur långväga våra sopor kommer att färdas. Snart står två stora förbränningsugnar färdiga i Borås redo att ta hand om Sjuhäradsbygdens sopor... men frågan är hur pigga de andra sjuhäradskommunerna är på att skicka soporna dit om Borås är mer intresserat av att hitta sin egen lösning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".