Virpi Almqvist Foto: Jenny Hellström

Borås förberedd för svininfluensan

Dra ned på städningen, omplacera personal och stänga allmänna utrymmen som dagcenter och bibliotek. Så kommer man att agera i Borås om många blir sjuka i svininfluensan.

Alla kommundelar i Borås har fått i uppdrag att ta fram en plan för hur de ska agera om svininfluensan bryter ut. Först och främst handlar det om att säkerställa bemanningen så att vård, omsorg och skola fungerar, eftersom influensan väntas spridas snabbt. I Fristad kommer man därför att stänga allmänna utrymmen som dagcenter och bibliotek, säger Virpi Almqvist som ansvarar för äldreomsorg och kultur i Fristad:

– Det handlar om att begränsa smittspridningen, säger hon.

Ett förväntat scenario är att äldre, som i dag inte har hemtjänst, insjuknar och då kan behöva hemtjänst. Detta samtidigt som många i personalen också är sjuka. Personal från andra verksamheter i Fristad ska därför omplaceras till hemtjänsten. Bibliotekarien Inger Arhusiander, har ingen erfarenhet av att jobba inom vården, men är en av dem som kan bli omplacerad i höst:

– Om det blir en sådan kissituation tycker jag att alla ska hjälpas åt. Det är viktigare att folk lever än att de går till biblioteket, säger hon.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".