Sjuhärad drabbas efter regionbeslut

Miljardunderskottet i vården i Västra Götaland skall omvandlas till generösa lån, det beslutade regionstyrelsen i går. Svårt skuldtyngda sjukhus slipper betala och det drabbar lasaretten i Borås och Skene och primärvården i Sjuhärad.
Regionstyrelsen ställde sig i går bakom förslaget att omvandla totalt 1,2 miljarder kronor i totalt underskott, till amorteringsfria lån. Sjukhusen med underskott får låna utan amortering till 2-3 procents ränta. Att dom skuldtyngda sjukhusen slipper betala innebär att det blir mindre pengar nästa år för sjukhusen i Borås och Skene och primärvården i Sjuhärad, som alla har hållit sin budget med hjälp av besparingsåtgärder. Enligt regionstyrelsen är det är en tillfällig åtgärd i väntan på ett mer långsiktigt beslut. I Sjuhärad har lasaretten i Borås och Skene gått utan underskott i flera år och Ingela Tuvegran, sjukhusdirektör i Sjuhärad, är därför besviken på beslutet att omvandla underskotten till generösa lån. Det skickar ut helt fel signaler menar hon. Men det viktigaste är att lasaretten i Borås och Skene får behålla de överskott de gör och att politikerna inte lägger beslag på dom, säger Ingela Tuvegran.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".