Ökade soptransporter i Sjuhärad

Transporten av sopor mellan kommunerna i Sjuhärad ökar undan för undan. Under året kör tunga lastbilar totalt nära sex tusen mil (ett och ett halvt varv runt jorden) med hushållssopor mellan olika orter.
Räknas allt avfall in så mångdubblas transporterna. Orsakerna är dels att staten har använt förbud, dels lagt på skatter som fördyrat och försvårat för kommunerna att lägga avfallet på tipp. Konsekvensen har istället blivit allt längre transporter för soporna. I Sjuhärad motsvarar transporterna ungefär ett och ett halv varv runt jorden. Den längsta transporten är den mellan Borås och Göteborg av Borås, Marks och Bollebygds sopor. Räknar man också in transporter av industriavfall så blir det mycket längre transporter. Inom något år kommer Tranemo och Svenljunga att börja transportera sina hushållsopor till Halmstad. Ulricehamn, Herrljunga och Vårgårda måste också planera för längre transporter om ett år. Bara Mark, Bollebygd och Borås planerar att minska transporterna eftersom Borås planerar att bygga en förbränningsugn för hushållssopor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".