Blåtunga på väg att försvinna

Inga nya fall av den fruktade djursjukdomen Blåtunga har upptäckts det senaste halvåret. Jordbruksverket har nu goda förhoppningar om att sjukdomen är på väg att utrotas ur landet.

Totalt är det omkring 1,3 miljoner får och nötdjur som har vaccinerats mot sjukdomen blåtunga sedan den dök upp på en gård i Halland förra hösten.

För att smittan inte skulle spridas ytterligare så satte man bland annat upp regler för hur djur fick flyttas och beslutade om vaccinering för djur i riskområdet.
Hittills har en tredjedel av djuren vaccinerats, och nu tar man även till åtgärder utanför områdena säger Bengt larsson som är smittskyddschef på Jordbruksverket.

— Vi har också en koll på att vi inte hittar smittan i andra delar av Sverige, och där har vi en undersökning varje månad av de 1000 mjölkkobesättningar som ligger som ett band där, säger Bengt larsson som är smittskyddschef på Jordbruksverket.

Under senaste halvåret har inga nya fall av blåtunga hittats och Bengt Larsson tror det intensiva arbetet kommer att få bort blåtungan från Sverige igen.

– Förhoppningsvis bryter vi hela smittkedjan under nästkommande vinter, men vi räknar med att vi har en viss cirkulation under det här året, säger Bengt Larsson.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista