1 av 2
Den streckade linjen visar hur Assbergsleden ska gå.
2 av 2
Mark

Ingen genomfart genom Assberg

Den planerade Assbergsleden har vållat starka protester från boende i Skene. Nu får de delvis stöd från politikerna i Mark som vill göra leden svårframkomlig för att undvika att den blir genomfartsgata.

Vad tycker du? RÖSTA & KOMMENTERA

Assbergsleden är en ny planerad väg som ska förbinda Göteborgsvägen med vägen melan Kinna och Skene. Den blir dessutom matargata till de bostadsområden som redan finns, de som planeras i området och avlasta Skene Centrum.

Det är den nya översiktsplanen som snart läggs fast som planerna på en genomfartsgata med 70 kilometer i timmen finns. Protesterna har dock varit mycket starka bland de boende eftersom man inte vill ha en snabb väg så nära sina bostäder. Det är redan stora bostadsområden i området, och kommunen planerar även att lägga flest bostäder där i framtiden.

Polikerna i plan- och byggnadsnämnden ställer sig nu delvis på de boendes sida. Nämnden vill ha en led, men begränsa hastigheten till högst 50 kilometer i timmen och göra gatan svårare att använda som genomfart.

– Exakt hur man ska göra detta får vi väl se men den ska inte uppmuntra till genomfart utan snarare tvärtom, säger Pontus Johansson, (C) är vice ordförande i nämnden.

Nackdelen med att det inte blir någon genomfartsgata är att Skene Centrum även i fortsättningen belastas med mycket stor trafik. Detta eftersom nu all trafik från Kinna som ska mot Göteborg tvingas in genom Skene centrum.

Meningen är att någon gång i framtiden ska Göteborgstrafiken ledas utanför centrum genom att vägen leds via Skrålabäcksravinen till riksväg 41. Men, några pengar finns inte avsatta och inte heller finns det några beslut fattade.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".