Kommuner klarar inte sopregler

En stor del av Västra Götalands kommuner kommer inte att klara deponeringsförbudet av brännbart avfall nästa år. Men bara en handfull kommuner har sökt dispens för att fortsätta lägga avfallet på tippen.
Enligt lagen får inga brännbara sopor läggas på soptippen nästa år. Men hur många kommuner som tvingas bryta mot förbudet är det just nu ingen som vet. Komunerna är dåliga på att söka dispens. I början av veckan hade bara fem ansökningar om dispens kommit in till länstyrelsen. Två kommuner i Sjuhärad hade då sökt dispens, Herrljunga och Svenljunga. Från Skaraborg hade bara en ansökan kommit in, det var från Töreboda. I Sjuhärad kommer Ulricehamn, Tranemo och Vårgårda med stor sannolikhet ska fortsätta lägga brännbart avfall på tippen. Borås, Mark och Bollebygd är de enda kommunerna som löst problemet och bränner sina sopor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista