1 av 2
Från och med idag måndag är Skenes nattakut stängd. Bilden är ett montage.
2 av 2
Skene lasarett

Här går Skenes nattakut i graven

Från och med ikväll är nattakuten på Skene lasarett i Mark stängd för gott. Om man behöver söka akut sjukvård på kvällen och natten måste man hädanefter söka sig till akuten i Borås.

I juni beslutades att nattakuten i Skene skulle stängas, och från och med idag måndag träder detta i kraft.

Rent praktiskt innebär stängningen att man får åka till Borås om man behöver akut sjukvård efter klockan åtta på kvällen. Precis som tidigare ska man dock att kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 före ett eventuellt besök på akuten, eller ringa 112 om det handlar om något än mer akut.

Omläggningen har skapat oro, både för personalen och för boende i området.

– Vi vet inte riktigt hur det kommer att bli. Vi har gått igenom risker och konsekvenser, men sedan är det så att det alltid händer andra saker än förväntat och då får vi ta det som det kommer, berättar verksamhetschefen Marianne Theliander.

På akuten i Skene sitter Buster Thörnqvist. Han började må dåligt under natten, men valde att vänta till akuten i Skene öppnade på morgonen innan han sökte vård. Han tror att det är en risk att många kommer att tänka så nu då nattakuten stängs.

– Här känner man sig ju trygg, man känner igen personalen och vet var man ska ta vägen. Så det kan vara en stor risk - att man väntar för länge, säger Buster Thörnqvist.

Tidigare publiceringar:Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".