1 av 2
Riksdagsman Jan Ericson (M).
2 av 2
Mark

Företagsklimat granskas i Mark

Moderaterna ska nu ta reda på vad företagarna i Mark egentligen vill ha av politikerna. Tanken är att man ska försöka få ett bättre företagarklimat i kommunen, och klättra från bottenskiktet av Svenskt näringslivs ranking.

Marks kommun har länge dragits med dåliga placeringar när Svenskt näringsliv rankar företagarklimatet - det vill säga hur företagarna själva upplever förutsättningarna att driva företag i kommunen.

I juni, när mätningen gjordes senast, hamnade Mark bland de sämsta kommunerna i landet - 237:e plats av 290 kommuner.

Men nu ska det bli ändring; Moderaterna ska en gång för alla ta reda på vad företagarna i Mark egentligen vill ha av politikerna.

Uppdraget har gått till riksdagsmannen Jan Ericson från Ubbhult som nu ska kontakta drygt hundra företag han själv väljer ut. Han kommer att ställa en enda fråga:

– På vilket sätt kan vi som politiker förändra din verklighet så att det blir roligare att vara företagere och att du kan anställa fler?

I kommunen finns redan föreningen Företagarna och det privata Minab, en sammanslutning av företag och näringsidkare som sköter näringslivsfrågorna åt kommunen.

I Minab pumpar kommunen årligen in 1,9 miljoner kronor, men frågan är om det inte är ett underkännande av dessa att inte kunna ge röst åt företagarna.

– Nej det tycker jag inte. Dom kan inte hålla reda på alla kommunens 800 företagare, säger Margareta Löfgren är moderat kommunalråd i kommunen.

Ska inte ni som företagsvänligt parti ha koll på vad företagarna vill?

– Ja, den människan finns väl inte som kan ha koll på 800 företag. Här ska vi försöka få en samlad bild och få material att jobba med, säger Margareta Löfgren.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".