Trandared är ett val
vårdvalet

175 000 har valt vårdcentral

I dag är sista dagen att välja Vårdcentral. Hittills har 175 000 personer valt vårdcentral och om två veckor är det klart vilka vårdcentraler som är vinnare och vilka som är förlorare. Vårdvalet har kostat regionen 15 milj kr.

Fritt vårdval innebär att patienten själv kan välja vilken läkare eller vilken vårdcentral han eller hon vill tillhöra och sedan följer pengarna patienten dit.

Fram till och med idag måndag har det kommit in 175 000 blanketter till sjukhusarkivet i Borås som haft ansvaret att gå igenom blanketterna och scanna in dom i datasystemet. Det här innebär att mer än var tionde person valt en annan vårdcentral än den de egentligen tillhör.

Pär Ljungblad, chef på sjukhusarkivet på SÄS har fått ta in extrapersonal och arbeta på kvällar och helger för att klara av arbetet.

Men alla blanketter har inte varit rätt ifyllda och varje dag har en bunt blanketter gått till de som leder projekt Vårdval som kallas för genomförandekontoret.

Monica Nillson på genomförandekontoret ska med sin personal nu sätta sig och gå igenom alla de felaktiga blanketterna. En del kommer att få blanketterna tillbaka. Andra kommer att kunna tolkas vad den som skickade in blanketten vill ha för vårdcentral. Man går också igenom blanketterna så det inte är några som måste diariföras om det finns något meddelande till sjukvården.

Alla Västra Götalands 1,5 miljoner invånare har fått en blankett. Att skicka ut de 1,5 miljoner kuverten, informationskampanjen och arbetet med att ta emot alla svar kostar regionen 15 miljoner kronor.

Om två veckor informerar regionen vilka Vårdcentraler som är vinnare och som fått många nya patienter och därmed med pengar och de som är förlorare och som alltså förlorat patienter.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".