bollebygd

Socialbidragen rusar i höjden

Kostnaderna för socialbidrag stiger i nästan alla kommuner. I Bollebygd mer än fördubblades utgifterna för ekonomiskt bistånd förra kvartalet.

– Inte oväntat, säger Bollebygds moderata kommunalråd Christer Johansson.

Utgifterna för ekonomiskt bistånd stiger kraftigt i nästan alla kommuner. Bollebygd mer än fördubblade sin socialbudget i år och den håller man ändå nu på att spräcka.

Slår man ut det ekonomiska biståndet per innevånare har Bollebygd avancerat från en av de lägsta siffrorna till en av de högsta. Bara Borås betalade ut mer i genomsnitt under förra kvartalet. Stora kommuner har normalt betydligt fler socialbidragstagare än små kommuner.

Att Sjuhärads minsta kommun nu ligger högst, undantaget Borås, är allvarligt. Christer Johansson vet ännu inte om det kommer att gå ut över andra verksamheter. Men han välkomnar regeringens extratillskott härom dagen, 6,2 miljoner kronor för Bollebygds del, vilket kan rädda kommunens ekonomi.

Det pekade mot ett underskott för 2009 före tillskottet. Nu pekar det mot jämvikt eller till och med ett litet överskott, enligt Christer Johansson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se
tel 033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".