Anpassad utbildning ger bättre resultat. Foto: Ingvar Karmhed Scanpix
borås

Elever testas för bättre resultat

På Almåsgymnasiet i Borås får alla nya elever genomgå en analys som ger svar på vilken "lärstil" eleverna har. Kunskapen kan eleven ha nytta av vid läxläsning, och lärarna har nytta av den när de lägger upp undervisningen.

I sex år har Almåsgymnasiet använt sig av lärstilsanalyser, först i liten skala och nu på alla nya elever. Och alla kommunala gymnasieskolor i Borås erbjuds nu att använda sig av tekniken som går ut på att eleven, föräldrar och lärare får veta hur eleverna på bästa sätt tar till sig information.

Eleverna får fylla i en enkät där de får svara på hur vissa påståenden stämmer in på dem som handlar om till exempel studiemiljö och sen får man genom ett dataprogram fram en profil på eleven.

Lisa Blomqvist går i tvåan på Almåsgymnasiet och hon tycker att lärstilsanalyserna inte minst kan vara bra för lärarna för att de ska kunna lägga upp sin undervisning på ett bra sätt.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se
tel 033-177569

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".