Lisbeth Karlsson, Vårdhygien. Foto: Jenny Hellström
svininfluensan

Spritbrist kan drabba vården

Apoteket säljer handsprit som aldrig förr när folk bunkrar inför svininfluensan. Men det är allvarligt om följden blir brist på handsprit där den verkligen behövs - i vården, menar läkaren Lisbeth Karlsson på Södra Älvsborgs sjukhus.

Rädslan för svininfluensan har fått försäljningen av handsprit på Apoteket att skjuta i höjden, i juli förra året såldes 60 000 förpackningar mot 215 000 i juli i år. Det är bra att hygien hamnat i fokus, anser man på avdelningen för vårdhygien på SÄS men det finns också risker med att folk bunkrar handsprit - att vården blir utan.

Någon risk att överdriven användning av handsprit slår ut den naturliga bakteriefloran på händerna, ser inte läkaren Lisbeth Karlsson. Hon menar däremot att ett ökat fokus på hygien i allmänhet kan bidra till att färre drabbas av förkylningar och vanlig influensa i höst och vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".