1 av 3
Lars-Olof Bergsten
2 av 3
3 av 3
Harriet Lidh, vd Lidhs verktyg Foto: Jan-Åke Thorell
Finanskrisen 1 år

Pekar uppåt igen efter ett tufft år

Uppdaterad 13:19
Nu är det ett år sedan finanskrisen utlöstes genom att USA:s fjärde största investmentbank, Lehman Brothers ansökte om konkurs. Ett av många företag i bygden som drabbats är Precomp Solutions i Ulricehamn. Och idag erkänner vd:n Lars-Olof Bergsten att han från början inte insåg hur allvarlig krisen skulle bli.

Precomp Solutions hade för ett år sedan gjort en nyemmision och Lars-Erik Bergsten trodde att företaget skulle klarea krisen utan några uppsägningar.

Men så blev det inte.

Redan i november förra året tvingades Precomp Solutions varsla personal - och bara några veckor senare kom ett nytt varsel. Företaget rekonstruerades och personalstyrkan sjönk från 160 till 110 anställda.

Flera andra företag i bygden har en liknande historia.

Nu - ett år senare - är de flesta överrens om att botten är nådd och att det pekar uppåt igen. Och Lars-Erik Bergsten ser hoppfullt på framtiden.

– Speciellt efter semestern har det vänt uppåt, säger han. Och nu har vi återanställt en handfull medarbetare.

Framför allt är det en satsning i Tyskland som gett utdelning. Lastvagnssektorn i Sverige går fortfarande trögt, men personbilsdelen i Sverige har återhämtat sig.

De svenska kunderna har kommit tillbaka - och företaget ser en möjlightet att bistå dem med mer än bara hårdvara. Och därmed få ytterligare ett ben att stå på.

Många företag har haft ett tufft år, men också fått nya kunskaper som gör att de kan stå bättre rustade nästa gång.

En som överraskades av den stora nedgången var Harriet Lidh, vd på Lidhs Verktyg i Dalstorp.

Där har man lärt sig att det behövs mer flexibilitet numera för att överleva som företag.

– Vi har tagit fasta på att vi måste vara flexiblare för att klara av den här typen av svängningar. Och med personalens kompetens. Fler personer måste kunna fler saker, säger Harriet Lidh.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se
tel 033-177597

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".