Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

Skatteverket jagar bluffakturor

Allt fler företag får problem med bluffakturor. Men nu kan företagen få hjälp av av Skatteverket i kampen mot bluffakturor. Istället för att enbart skicka de falska räkningarna till polisen vill Skatteverket också ha en kopia för att kunna spåra skojarna.

Enligt Alf Pettersson som är kontrollchef på Skatteverket, finns goda möjligheter att få stopp på plågan.

– Får vi en kopia kan vi genom det angivna kontonumret spåra bedragaren och ser vi att det finns undanhållen skatt så kan vi gå in och hämta de pengar som finns på kontot, säger Alf Pettersson, säger Alf Pettersson.

Bluffakturorna börjar vara en sommarplåga jämställd med mygg eller för den delen fästingar. För knappt hinner semestervikarierna komma på plats så dimper de falska räkningarna ner i brevlådan. Men nu har Skatteverket märkt att många av skojarna är bekanta namn som även pysslar med annan ekonomisk brottslighet.

– Det är samma personer som försöker lura oss på moms, säger Alf Pettersson.

I nuläget håller Skatteverket på att nysta i ett antal ärenden med bluffakturor. Hur det går där vill Alf Pettersson inte gå in på. Men han tror att metoden kan visa sig mycket framgångsrik. Att via Skatteverket få bort brottslingar är egentligen ingen ny metod. Den användes tillexempel för att få gangsterkungen Al Capone bakom galler. Något som klingar bekant i Alf Petterssons öron.

– Ja, det är lite åt det hållet, för Al Capone gick inte att sätta dit för "vanlig" brottslighet utan man fick istället sätta dit honom för skattebrott, säger Alf Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".