Borås

Borås tappade bort statusträdgård

Den prisbelönta och av publiken uppskattade Linnéträdgården går troligen Borås förbi. Staden hade chansen att få en hel liten trädgård av Botaniska i Göteborg, men nu har erbjudandet gått till Växjö som har tackat ja. Borås tackade först nej till trädgården, igår ångrade sig stadens styrande politiker. Men för sent.

Läs mer

Linnéträdgården skapades av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell till 300-års jubileet av Carl von Linnés födelse 2007.

Trädgården, som är 230 kvadratmeter stor, visades i London – tilldelades en guldmedalj och fick sedan plats i Botaniska trädgården i Göteborg.

Kvar i länet
Men tanken var inte att den skulle bli kvar där permanent och Borås stad fick erbjudande om att ta över den.

– Vi ville att den skulle stanna i Västra Götaland, säger Rigmor Celander som är trädgårdschef på Botaniska.

Stadsträdgårdsmästaren i Borås StenAnders Jöne var eld och lågor, planerade för en placering i Stadsparken. Men den borgerliga majoriteten i gatunämnden sa nej tack – ville inte stå för framtida driftskostnader.

Dumt tacka nej
På kommunstyrelsens möte igår kom backningen. Socialdemokraterna tog upp frågan igen och kommunstyrelsens moderate ordförande Ulrik Nilsson hakade på:

– Det verkar väldigt dumt att inte ta emot den, sa Ulrik Nilsson.

Men nu är det troligen redan för sent. Efter Borås nej tack gick erbjudandet vidare till Växjö och Rigmor Celander på Botaniska kan inte se att det går att backa ur det erbjudande. Om Växjö efter ytterligare utredning definitivt vill ha trädgården – ja, då hamnar Linnéträdgården i Linnés hemlandskap Småland.

– Ett erbjudande är lagt och det är lite konstigt att säga nej nu, säger Rigmor Celander på Botaniska.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se