Borås

Högt betyg för hjärtvård i Borås

Hjärtvården i Borås hamnar på en tredjeplats i en nationell ranking av hjärtvården på sjukhusen i Sverige.


I ett kvalitetsindex för hjärtvården som presenteras av Hjärt-Lungfonden så fick Borås hjärtvård 7,5 poäng av 9 möjliga. Resultatet placerar dem på tredje plats i hela landet.

En av anledningarna till det höga betyget är att man i Borås är snabba med att ta till sig den senaste forskningen kring hjärtsjukvård. Det gör man bland annat med hjälp av datorstöd.

– Det vi utnyttjar datorstödet till är att snabbt får ut accepterad ny teknik (till personalen) så att alla följer de nya riktlinjerna. Annars kan man se att det tar ett antal år att få genomslag för ny teknik. Det är väl en orsakerna till att det ser så bra ut i de här mätningarna, säger Hans Tygesen - överläkare på Hjärtintensivavdelningen på lasarettet.

Jämfört med 2006 har hela 51 sjukhus förbättrat sin hjärtvård, däribland Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, men fortfarande ligger nästan en tredjedel av landets sjukhus under den lägstanivå som anses motsvara en acceptabel hjärtvård.

Hjärt-kärlsjukdomar är den grupp av sjukdomar som skördar allra flest liv i Sverige och bara i Västra Götaland dog 1934 personer i hjärtinfarkt under 2006.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se