kultur

Premiär för Hiltons "No tears..."

Morden på tre homosexuella män, varav ett på Ramberget i Göteborg för elva år sen, är utgångspunkt för boken "No tears for quers" av boråsaren Johan Hilton. Nu har den haft urpremiär i Göteborg.

"No Tears for Queers" bygger på tre mord på homosexuella män: Johan Pettersson i Katrineholm 2002, Josef Ben Meddour i Göteborg 1997 och Matthew Shepard i Wyoming 1998.

Förlagan till pjäsen är en reportagebok skriven av boråsaren Johan Hilton. För regissören Nina Wester är ett av de stora ämnena att män tydligen känner sig hotande av att andra män abdikerar från sin manliga makt.

– Jag måste erkänna att det jag blev fascinerad av i boken är att det förövarna slår ner på är att de (homosexuella männen) är kvinnliga - använder de kvinnliga attributen. Vad är det med mitt kön som är så hotande för andra män att de kan döda?

Mattias Brunn är en av skådespelarna i pjäsen, och är också den som dramatiserat Johan Hiltons bok - en bok som liksom pjäsen bygger på vittnesförhör och autentiska rättegångsprotokoll.

– Det är som att lägga pusselbitar så man får en helhet. Det är väldigt rafflande att lyssna på de här berättelserna - från förövarna, anhöriga och från rättsväsende och vad de har att säga om de tre fallen, säger Mattias Brunn.

Igår kväll (onsdag) hade "No Tears for Queers" urpremiär på Pustervik i Göteborg. Senare blir det turné med över 100 föreställningar runt om i hela landet fram till april nästa år

Mia Gerdin
mia.gerdin@sr.se