KYRKOVALET 2009

Här kan du följa röstsammanräkningen i kyrkovalet:

Nyheterna och rösterna om kyrkovalet 2009 ur Radio Sjuhärads sändningar

Intresset för kyrkovalet är stort - åtminstone i Fristad där kön ringlade lång på söndagsförmiddagen. Alva Jinnegård är ordförande i valnämden i Fristad församling.

Kyrkopolitikern Mikael Lundberg från Hajom sitter på två stolar. Han är förstanamn på de borgerliga partiernas gemensamma lista, men han är också förstanamn på Frimodig kyrkas lista - en grupp som vill avpolitisera kyrkan.

Flera personer reagerar nu mot de krafter som vill att Svenska kyrkan ska styras av de som engagerar sig i kyrkan - och att politikerna ska hålla sig borta.

Söndag är slutdagen för kyrkovalet. Men det är inte helt lätt att veta vad de olika alternativen står för. En röst på Aktiv församling betyder till exempel helt olika saker beroende på i vilken församling man bor.

 

Per Olof Hermansson är representant för Frimodig Kyrka och här hörs han tillsammans med Bengt Bertilsson som står på listan "Församlingens Bästa" i Berghem. De pratar om vem som ska bestämma i kyrkan, är det de som frekventerar kyrkan ofta eller ska andra medlemmar också  få var med och bestämma. Homosexuella, samkönade ältenskap år andra ämnen som  tas upp.

 Bengt Bertilsson i Berghem fundera vidare över valet.

Bernt Spetz, folkpartist som kandiderar för Borgerlig samling.