sjuhärad

Liten ökning av antalet turister

Antalet gästnätter i Sjuhärad ökade något under juli månad i år jämfört med samma månad förra året. Det visar färsk inkvarteringsstatistik från Västsvenska turistrådet. Det är Ulricehamn och Svenljunga som står för ökningen - medan Mark har förlorat många turister.

Antalet gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem i Sjuhärad ökade med tre procent under juli - jämfört med samma månad förra året. Det är den minsta ökningen av de olika geografiska områdena i Västra götaland. Ökningen i Göteborg, Fyrbodal och Skaraborg låg på 13 till 18 procent.

Även själva beläggningsgraden i Sjuhärad är sämre än i regionen för övrigt

Av sjuhäradskommunerna är det bara Svenljunga och Ulricehamn som visar på en ökning av antalet gästnätter. Allra störst är ökningen i Ulricehamn med hela 34 procent. Och Svenljunga ökar med 17 procent. Men siffrorna från de båda kommunerna är lite osäkra på grund av att få företag svarat på turistrådets förfrågan.

Marks kommun är den kommun i Sjuhärad som minskade mest när det gäller antalet gästnätter - hela 24 procent. Mark hade dessutom den lägsta rumsbeläggningen i hela länet under juli. Beläggningsgraden var bara 14 procent och antalet gästnätter minskade med 300 gästnätter i juli förra året jämfört med 2008.