VÄstsverige

Skärpta straff för metallstölder

Hovrätten för Västra Sverige ändrade idag domen mot tre män från Göteborgsområdet som lett en metallstöldsliga. Ligan stal metall för omkring 20 miljoner kronor.

Hovrätten skärpte fängelsestraffen för två av männen till 5 år och 8 månader, respektive 5 år och 2 månader för bland annat häleri och anstiftan till grov stöld. En tredje medlem i ligan får ett mildrat straff till 3 år och 10 månader för bland annat häleri.

Det var när metallstölderna ökade märkbart för fyra år sedan som polisen började se ett mönster i brottsligheten. Med hjälp av tips och telefonavlyssning kartlades den stöldliga som de nu dömda männen ledde genom att de lade ut uppdrag till andra att genomföra stölderna på angivna platser.

Med hjälp av GPS hittade tjuvarna platserna och lastade den stulna metallen i lastbilar. Själva stöldgodset leverarede de sen till bland annat en skrotfirma som en av huvudmännen ägde och till bostaden till en annan av de tre. Värdet av den stulna metallen uppskattades vara omkring 20 miljoner kronor.

Förra sommaren dömdes fem av tjuvarna i ligan till fleråriga fängelsestraff för stölderna efter att en av dem valt att vända sig till polisen och sagt att han inte längre ville vara med då han kände sig hotad.

Kammaråklagare Johan Udén yrkade i hovrätten på skärpta straff för samtliga tre män och att två av dem skulle dömas för grov stöld alternativt grovt häleri. De åtalade ville att åtalet skulle ogillas i sin helhet.

Efter en lugn period ser nu polisen en viss ökning av metallstölder igen. Det säger Johan Lundberg till Västekot, som var insatschef i Operation kopparom, vilken var polisens grupp som arbetade med metallstölderna. Men det handlar dock bara om enstaka stölder och ingen organiserad liga.

Elin Georgsson och Jakob Hanberger