Politik

Flitens lampa lyser i Ubbhult

Riksdagsledamöterna har just haft sin fria förslagstid under två veckor, när de kan lägga motioner – egna förslag – om vad som helst. Sjuhärads flitigaste förslagställare är moderaten Jan Ericson från Ubbhult, som ligger bakom 24 motioner. Ett av hans förslag är att förlänga motionstiden så att den löper över hela året.

– Det finns fler som har samma tankar – att det är väl kort tid de här två veckorna. Så vi får väl se, det blir en diskussion framöver, säger Jan Ericson.

Förra året behandlades 8.519 motionsyrkanden i riksdagen. Bara 19 av dem bifölls, enligt riksdagens utredningstjänst.

– Vi har många sätt att påverka och för mig är motioner ett av många. Även om man inte får igenom dem direkt, så ser man ofta att de dyker upp igen i andra sammanhang.

Andra Sjuhäradspolitiker som har skrivit många förslag i år är socialdemokraterna Hans Olsson, Phia Andersson och Ann-Christin Ahlberg. Deras namn dyker i hög utsträckning upp på gemensamma motioner som skrivits under av grupper av riksdagsledamöter – bland annat en om att satsa på genuspedagoger i alla kommuner.

Moderaten Cecilie Tenfjord Toftby och kristdemokraten Else-Marie Lindgren har skrivit femton motioner var. Tenfjord Toftby vill bland annat införa ett krav på reflexvästar i bilar och Lindgren har motionerat om en polishögskola i Borås.

Färst motioner i Sjuhärad skrev Claes Västerteg, centerpartiet. Av hans åtta motioner märks bland annat en som vill tillåta gårdsförsäljning av öl och vin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".