1 av 2
Foto: Arkiv, SR Sjuhärad
2 av 2
Bollebygd/Sjuhärad

Dyraste busslinjerna i Sjuhärad

Sju busslinjer i Sjuhärad finns med på Västtrafiks lista av de mest olönsamma linjerna i regionen. Radio Sjuhärad har tagit del av listan som Västtrafik tidigare har hållit hemlig. En av linjerna som pekas ut är 403:an i Bollebygd som i genomsnitt bara har en enda resenär.

Linje 403, som går mellan bostadsområdet Erikstorp och Bollebygds centrum, är ett exempel på en olönsam busslinje. Barbara Hyltse bor i Erikstorp och åker med bussen ungefär varannan dag - allt som oftast är hon den enda passageraren. Linje 403 har nämligen bara en resenär i genomsnitt per tur. 403:an är den linje som har minst resenärer per tur i hela Sjuhärad - ytterligare sex linjer är dock i farozonen - då de har åtta eller färre resenärer per tur.

Men även om det är få som åker med linje 403, och biljettintäkterna inte ens täcker en tiondel av vad trafiken kostar, kan det betyda mycket för den enskilde att bussen finns kvar. 

– Det vore katastrof om den läggs ned, särskilt för mig som är ensam. Jag måste åka in till Bollebygd och handla, det finns ju ingen affär i Erikstorp, säger hon.

Men det är inte säkert att de olönsamma linjerna läggs ned. Västtrafik menar att de kan ersättas med exempelvis beställningstrafik, alltså mindre bussar som bara går när någon vill åka.
Barbara Hyltse tycker dock inte det är konstigt att 403:an har så få resenärer, tidtabellen är helt fel planerad, menar hon.

– Den som kommer från Göteborg och ska vidare måste vänta i upp mot en halvtimma innan bussen kommer, säger hon.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Busslinjer i farozonen

Förutom 403:an finns ytterligare sex nedläggningshotade linjer i Sjuhärad.

Genomsnittligt antal resenärer per tur

122
Bollebygd-Storskogen - tre resenärer
161
Svenljunga-Håcksvik - fyra resenärer
43
Almenäs-Södra Torget - sju resenärer
151
Bredared-Sandhult-Sandared - sju resenärer
153
Vralen-Bredared-Borås - sju resenärer
157
Dalsjöfors-Äspered - fyra resenärer

Källa: Västtrafik. Listan över de mest olönsamma busslinjerna ska dock uppdateras under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".