1 av 3
Herta Müller.
2 av 3
3 av 3
Bibliotekarierna på biblioteket i Borås lyssnar spänt efter beskedet Foto Sofia Bbiboo
Nobelpriset

Nobels litteraturpris till Herta Müller

Den rumänsk-tyska tyskspråkiga författaren Herta Müller fick årets Nobelpris i litteratur. Det tillkännagav ständige sekreteraren i Svenska akademien Peter Englund strax efter klockan ett idag.

Inte alla Nobelpristagare är särskilt välbekanta, inte lätta att minnas. Radio Sjuhärad gick ut på stan med en lista med pristagare – och sådana som definitivt inte har fått något Nobelpris.

Herta Müller är uppvuxen som en del av den tyskspråkiga minoriteten i Rumänien, född 1953. I diktaturen under Ceauşescu fick hon arbets- och publiceringsförbud fram till 1987 då hon flydde till Väst-Berlin.

Hon skriver bland annat om hur vardagen kan te sig för den som lever i en diktatur.

Herta Müller debuterade 1982 med novellsamlingen Niederungen. Den censurerades i Rumänien, men publicerades två år senare i Tyskland i ocensurerat skick.
Hennes senaste roman kom ut i år och heter Atemschaukel (ordagrant Andningsgunga).

Mülllers senaste bok som översatts till svenska är I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv. Den kom ut på Wahlström & Widstrand 2007.
Även hennes debutbok finns översatt till svenska, och totalt finns åtta verk av Müller på svenska.

Elva kvinnor har tidigare fått litteraturpriset, och den senaste var Doris Lessing som fick det 2007. Den första kvinna att få ett Nobelpris i litteratur var Selma Lagerlöf som fick det 1909.

Priset är på tio miljoner kronor.

Källor:
TT
Nationalencyklopedin
Wikipedia

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".