1 av 3
R40 rondell ska bli säkrare. Foto Jan-Åke Thorell
2 av 3
3 av 3
Tvärgående linjer gör rondellen säkrare
Riksväg 40

Rondell med många olyckor

I stort sett varje månad sker olyckor och tillbud i den rondell där motorvägen slutar i riktning mot Ulricehamn. Men nu håller säkerheten på att förbättras och betongbarriärer ska förhindra mötesolyckor.

Nya tvärgående linjer som ger ett oljud i bilen...det ska förhoppningsvis få bilisterna på riksväg 40 att vakna i tid. För i stort sett varje månad är det någon bilist som kör in i räcket eller rakt fram i rondellen som avslutar den senaste delen av motorvägen mellan Borås och Ulricehamn. Nedkörda räcken och skyltar – och djupa hjulspår rakt in i rondellen talar sitt tydliga språk.

Ett provisorium
Avslutningen på motorvägen är uppenbarligen inte bra och rondellen är ett provisorium i väntan på att motorvägen ska byggas vidare. Byggstarten för nästa etapp är planerad till 2010 eller 2011.

Betongbarriärena som nu ska sättas upp hindrar i och för sig inga olyckor eller materialla skador - men kan däremot förhindra allvarliga personskador genom att mötesolyckorna elimineras.

Väcka bilisterna
– Jag hoppas att detta hjälper, annars får vi titta på andra lösningar, säger Patrik Ahlqvist som är vägverkets projektledare i driftområde Borås. Grunden i allt arbete är att "väcka" bilisterna så de inser att motorvägen övergår i en väg med mötande trafik.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".