sjuhärad

Bussåkarna - fler än man tror?

Flera av Västtrafiks busslinjer riskerar att läggas ner eftersom de har för få resenärer och därför går med stor förlust.
Men uppgifter till SR Sjuhärad indikerar nu att statistiken ger en felaktig bild. Det händer nämligen att chaufförer struntar att skylta om bussarna, då bokförs inte passagerna på rätt linje och statistiken blir felaktig.

84 av Västtrafiks busslinjer i länet har färre än åtta resenärer i genomsnitt. Det gör dem mycket olönsamma och därför riskerar de nedläggning.
En av linjerna är 403:an som går mellan bostadsområdet Erikstorp och Bollebygds centrum, och som bara har en passagerare i genomsnitt.

Men uppgifter till Radio Sjuhärad gör gällande att Västtrafiks statistik kan vara missvisande: det händer nämligen att chaufförer inte skyltar om bussarna - vilket innebär att vissa linjer kan ha fler passagerare än vad som bokförs. Men att så skulle vara fallet förnekas av Andreas Almquist som är chef för Västtrafik i Sjuhärad:

-- Ingen linje läggs ned på felaktiga grunder, säger Andreas Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".