Skräcken för ett lakan utan blod

Det finns unga kvinnor i Sverige som lever i rädsla för sina liv – i skräck för att deras föräldrar eller blivande makar ska få reda på att de inte är oskulder. Ungdomsmottagningen möter ofta tjejer som lever under hot, där försöker man informera att mödomshinnan inte finns och någon hemlighet alltså inte kan avslöjas.

Vi har träffat en av dessa flickor, Sara. Hennes familj och blivande make kräver att hon ska vara oskuld på bröllopsnatten. Det ska vara blod på lakanen, säger hon. Men Sara är inte oskuld och nu är hon livrädd att det ska märkas.

– Tänk om någon annan i familjen skulle få reda på det. De kan göra vad som helst.

Inte ensam
Hon är långt ifrån ensam, det bekräftar man på den expertgrupp på hedersrelaterat våld som finns hos länsstyrelsen i Västra Götaland. Det handlar om flickor som på grund av att de förlorat oskulden före giftermålet är rädda för sina liv eller att föras bort till hemländerna.

– Om mina föräldrar tog mig till hemlandet kan jag inte leva som jag är van. Jag kanske måste gifta mig med en mycket äldre man.

Sara har sökt hjälp hos flera ungdomsmottagningar, men där har hon fått rådet att berätta sanningen för sina föräldrar – men det vågar hon inte, säger hon.

– Så fort jag öppnar munnen och berättar, så vet jag vad som händer. Dagen efter åker jag till hemlandet och det blir kaos hemma.

Operation sista utväg
Som sista utväg letar nu Sara efter en läkare som kan göra en så kallad rekonstruktion av mödomshinnan. En ofta hårt kritiserad operation där läkaren sätter ett par stygn som sedan kan göra att det blöder vid samlag. En operation kostar från 15.000 kronor, enligt en privat plastikkirurgiklinik.

– Jag måste operera mig så fort det går.

Hinnan finns inte
Kuratorn Åsa Svensson arbetar på en ungdomsmottagning i Göteborg. Hon menar att det är mycket viktigt att man tar flickornas rädsla på stort allvar. Åsa Svensson har flera gånger upplevt hur illa det kan gå om den mörka hemligheten kommit till familjens kännedom. Flickor kommer till skolsköterskan och är helt blåslagna.

På ungdomsmottagningen får flickorna hjälp om vem de ska ringa om hoten blir akuta. Man försöker också berätta för flickorna hur kroppen fungerar, att det inte finns någon mödomshinna som kan spräckas.

Sara är ett fingerat namn.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".