1 av 3
Foto:Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 3
3 av 3
Utdrag ur Pandemihantering i Socialförvaltningen, Marks kommun. SR Sjuhärad har gjort blåmarkeringen.
Svininfluensan

Vaccinvägran kan ge omplacering

Uppdaterad 15 oktober
"Vaccinera dig eller byt jobb" - det är budskapet till anställda i Marks kommun när nu vaccineringen mot svininfluensan snart börjar. Idag svarar Marks kommun.

Vaccinet mot svininfluensan har anlänt till Sverige och nästa vecka startar vaccineringen. I Marks kommun vill man se att anställda inom kommunen tar vaccineringen. Och den som vägrar och jobbar till exempel bland gamla eller sjuka riskerar att bli tillfälligt omplacerad.

– Det som gäller är att man som anställd i kommunen ska vaccinera sig. Det här i syfte att skydda vårdtagarna, det säger David Lidin är medicinsk ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Vägrar man vaccin så blir det till att ta en diskussion med sin närmsta chef. Då får man se över andra alternativ så som andra arbetsuppgifter under tiden då influensan är som starkast. Men det handlar inte om något tvång menar David Lidin.

– Ingen kommer att vaccineras mot sin vilja men man får ta en diskussion i syfte att kunna planera och förbereda arbetet för att minimera smittspridningen, säger David Lidin är medicinsk ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Hur upplevs det här bland de anställda?

– Det är nog väldigt blandat. Jag tror att det flesta förstår argumentet om att begränsa smittspridningen och att vi har ett ansvar gentemot tredje man. Andra kanske uppfattar det  som ett tvång men så är det inte riktigt, säger David Lidin är medicinsk ansvarig sjuksköterska i Marks kommun.

"Tillfällig förflyttning"
I en lokal instruktion som heter "Pandemiplanering i Socialförvaltningen" finns följande formulering när det gäller vaccin till anställda:

"I Marks kommun vill vi att alla anställda skall vaccinera sig mot den nya influensan. Om du har särskilda skäl för att inte vaccinera dig skall du diskutera detta med din närmaste chef som då måste ta ställning till eventuell tillfällig förflyttning eller andra åtgärder i syfte att hindra smittspridning." (SR Sjuhärad har markerat med fetstil)

Upplever press
Radio Sjuhärad har också trovärdiga uppgifter om vårdanställda som har upplevt sig pressade att låta sig vaccineras, på grund av risken för tillfällig förflyttning.

Trots detta vill Marks kommun idag dementera, bland annat via ett e-brev från informationschefen Kerstin Guth, där hon skriver:

"I Mark följer vi de nationella riktlinjerna och rekommenderar personalen att vaccinera sig, detta för att motverka mittspridning. För vissa personalgrupper inom vård- och omsorg erbjuds även möjlighet att vaccinera sig på sin arbetsplats. För övriga grupper pågår diskussion med vår företagshälsovård. Detta för att avlasta primärvården. Men, det är ett erbjudande till våra anställda, det är helt och hållet upp till den enskilde att avgöra om man vill bli vaccinerad."

Hur har du som anställd i Mark tolkat arbetsgivarens inställning till vaccinering? E-posta dina erfarenheter till news.sjuharad@sr.se.

För dig som vill veta mer

>>

Utdrag ur dokumentet om pandemihantering. Radio Sjuhärad har gjort blåmarkeringen (klicka för större bild).


Bloggat

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Artikeln är uppdaterad 15 oktober med länk till Markbladet och länkar till två bloggare, som skriver om Expressen och SR Sjuhärad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".