RFSL:s lokal i Borås
Borås

Rökbomb kastades in i RFSL:s lokal

En hemmagjord rökbomb kastades in i RFSL:s  lokaler i Borås under söndagsnatten. Det var vid ett tiden som ett gäng samlades utanför lokalen - man kastade ägg och ropade glåpord. I byggnaden fanns både personal och gäster.

 Tage Karlsson vid RFSL i Borås var en av de som befann sig i lokalen under nattens dåd. Han såg ett tiotal ungdomar på väg från stan som stannade utanför byggnaden.

– Det hela kändes planerat med tanke på att man hade med sig en sån här bomb, säger Tage Karlsson.

I trapphuset hann det spridas en del rök men rökbomben kunde kastas ut igen. På plats fanns båder personal och en del gäster, man var runt åtta personer. Efter att ha kastat in rökbomben sprang ungdomarna iväg och innan man lämnade platsen helt kastades ägg mot ett fönster.

 – Det känns obehagligt att sånt här ska förekomma år 2009, att man inte kan ha respekt för varandra, säger Tage Karlsson.

 Tidigare har RFSL varit utsatt för stenkastning eller andra föremål. Men aldrig tidigare har man varit med om det som hände inatt.

 – Vi har aldrig upplevt något sånt här allvarligt tidigare, att man försökt ta sig in och förstöra för oss, det är första gången, säger Tage Karlsson.

 Polisen har inte gripit någon för dådet som rubriceras som hets mot folkgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".