Sjuhärad

Sjuhärad mår bra enligt ny rapport

Högutbildade mår fysiskt bättre, medan personer med låg utbildning mår psykiskt bättre. Det här och annat om hur vi mår presenterade Sveriges Kommuner- och landsting, SKL, i en färsk rapport i dag.

I rapporten från SKL har man jämfört hälsan i landets kommuner utifrån Där jämför man folkhälsan i landets kommuner utifrån aspekter som fetma, psykiskt välbefinnande och utbildningsnivå. Rapporten visar bland annat att folk med hög utbildning mår fysiskt bättre än andra men de är inte lyckligare.

Undersökningen visar också att personer med låg utbildning mår bättre psykiskt.

I rapporten klassas kommunerna enligt 21 så kallade folkhälsoaspekter, grön markering visar att en kommun ligger bra till, röd markering visar att man ligger en bit under riksgenomsnittet.

Bland Sjuhäradskommunerna utmärker sig Vårgårda, som är den kommun i hela Västra Götalandsregionen med minst andel elever med gymnasiebehörighet.

Bollebygds kommun har röda markeringar i kategorierna matvanor och fysisk aktivitet. Det är framför allt männen i Bollebygd som äter dåligt och rör sig för lite.

Borås ligger dåligt till när det gäller till exempel gymnasiebehörighet och psykiskt välbefinnande. Det är en följd av den så kallade storstadsproblematiken, som de andra Sjuhäradskommunerna inte har, menar Borås folkhälsosamordnare Susanne Carlsson.

– Vi har flera stadsdelar där man lever i utanförskap där man har dåliga social förutsättningar att klara sig, precis som i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".